Vi tar en prat med regissør Jonas Kippersund om årets juleteater!

H. C. Andersen er kjent og kjær forfatter – som har gledet store og små i generasjoner. Hva er det som er så spesielt med Andersen, tror du dramatiker og regissør for årets Juleteater «Snødronningen», Jonas Kippersund?

- Det jeg faller for hos han, er kombinasjonen mellom fantasi og humor – gjerne overraskende humor. Det er detaljer i kunsteventyrene hans som gjør skikkelsene tydelige i små glimt. De er spennende og rare. Han er åpen for feil, men har stort hjerte for det menneskelige – ikke bare i hos mennesker, men også i tekopper, kråker og sommerfugler.

- Men hva er et kunsteventyr?

- I starten remikset H. C. Andersen folkeeventyrene, men etter hvert bruker han eventyrformen for å uttrykke sin kunstneriske stemme. De blir mer poetiske, rare og komplekse. Det er derfor eventyrene hans egner seg så utrolig godt til teater, film og generell kunstnerisk inspirasjon. Det er så mye hente!

- Og hva har du hentet til årets forestilling?

- Eventyret om Kay og Gerda, om vennskapets makt over kulden. Vennskapet vinner – uten å røpe noe – over tomheten og fantasiløsheten. Dette er min versjon. Det er laget ørten ulike versjoner, og det kommer til å bli laget mange flere også.

- Hvordan skal vi få julestemning?

- Det er jo snø! Snøen og kulden er ikke bare utrivelig, den er vakker – og gir oss den julestemningen vi ønsker oss. Og den observante teatergjenger legger nok merke til at vi har jukset litt og lagt til litt.

- Julestemning?

- Jepp!

Publisert
01. januar 1970
Skrevet av