Monofon2024

MONOFON er Hamar Teaters egen monologfestival! Fra onsdag 17. til lørdag 20. januar fyller vi våre saler og scener med både erfarne og ferske scenekunstnere fra fjern og nær! Programmet består i all hovedsak av soloforestillinger, der scenekunstneren mutters alene møter publikum. Det blir både alvor og humor, musikk og historiefortelling, lesestund for barn og konkurranse i slampoesi. Vi gleder oss til gjestespill fra Teater i Glåmdal og Grenland Friteater, og ikke minst til flere premierer med unge, lokale utøvere som lager egne forestillinger! Vi har ikke festivalpass i år, men meget snille priser – så her skal man kunne få med seg MYE fint! Velkommen til festival på teatret!

Info og billetter finner du på www.hamarteater.no

PROGRAM:

Onsdag 17. JANUAR
18:00 Ragnhild Marie Tynæs Haarstad og Mari Qviller: «Mausoleum»
20:00 Gaza-monologene

TORSDAG 18. JANUAR
17:30 Monologer med 3. drama fra Stange VGS
18:45 Espen Austdal Bergh: «Full beredskap»
19:00 Martin Høgberget: «Hjertedamp»
20:00 Ragnhild Marie Tynæs Haarstad & Mari Qviller: «Mausoleum»
21:00 Evens Finsrud: Even bryter trommehinnen

FREDAG 19. JANUAR
17:30 Martin Høgberget: «Hjertedamp»
18:30 Lisa Nybrott: «Morskapets ville veier»
19:30 Andreas Dillerud Olsen: «Herreguiden»
20:30 Hanne T. Asheim: «Tørst av alt»
21:30 Innlandsmesterskap i slampoesi

LØRDAG 20. JANUAR
10:00 Morgenkonsert med Mattis Myrland & Sigurd Hole
14:00 Lesestund med Jon Arne
15:00 Unge monologer
17:00 Anna Øihusom & Astrid Garmo: «Anne på Kleppe»
18:00 Espen Austdal Bergh: «Full beredskap»
18:00 Martin Høgberget: «Hjertedamp»
19:00 Andreas Dillerud Olsen: «Herreguiden»
20:00 Grenland Friteater: «Ingen doktor for dei daude»
21:00 Jonas Kippersund: «Tangokongen»
22:00 Festivalkro med åpen mikrofon!

MONOFON 2024:

MAUSOLEUM
Ragnhild Marie Tynæs Haarstad og Mari Qviller
Onsdag 17. januar kl. 18:00 / Torsdag 18. januar kl. 20:00

Unn og Morill inviterer til bursdagsselskap i hagen sin, men ingen ser ut til å dukke opp.

Har alle glemt dem, eller er dette rett og slett verdens undergang? «Mausoleum» er en fortelling om å bli husket, om økosorg og om skeiv identitet. Forestillingen har sin urpremiere på Monofon, og passer fra 14 år og oppover. Skuespillere: Ragnhild Marie Tynæs Haarstad og Mari Qviller Stykket er skrevet av Mari Qviller med støtte fra Kulturrådet. Forestillingen er produsert med støtte fra Trafo.

 

GAZAMONOLOGENE
Onsdag 17. januar kl. 20:00

Gazamonlogene er en samling monologer skrevet av 33 ungdommer fra Gaza i 2010, som en respons på det israelske angrepet i 2008/2009. Monologene er like forskjellige som ungdommen selv, noen fulle av traumer, andre av optimisme, noen ser bakover, andre fremover - men alle bærer de på drømmer, drømmer om fred og om en fremtid – for seg og for Gaza. Monologene er oversatt til en rekke språk og fremført på scener verden over! Kom og hør sterke vitnesbyrd fra Gazas stemmer under Monofon – vitnesbyrd som igjen er blitt sørgelig aktuelle og stemmer som fortjener å bli hørt.

En rekke skuespillere og opplesere stiller på dette viktige prosjektet! Inntektene fra forestillingen går til Redd Barnas arbeid.

 

FULL BEREDSKAP
Espen Austdal Bergh
Torsdag 18. januar kl. 18:45 / Lørdag 20. januar kl. 18:00

I monologen «Full beredskap», av og med Espen Austdal Bergh, får vi gjennom Einar oppleve hvordan vi mennesker kamuflerer en følelse ved hjelp av en annen. Frykten for å dø er det som holder oss i live, da vi har utviklet mange typer forsvarsmekanismer, innebygde reflekser, instinkter, kjemiske forbindelser og reaksjoner som ikke alltid er til å kontrollere. Skal dette egentlig kunne kontrolleres? Gjør det oss menneskelige at vi ikke kan kontrollere dette? Eller gjør det oss onde om man ikke har kontroll på sine egne følelsesmessige reaksjoner? Disse spørsmålene kommer til relevans når Einar selv tvinges til å møte sitt livs største konflikt, som setter hans innebygde forsvarssystem i full beredskap.

 

HJERTEDAMP
Martin Høgberget
Torsdag 18. januar kl. 19:00 / Fredag 19. januar kl. 17:30 / Lørdag 20. januar kl. 18:00

«Hjertedamp» er historien om Stian. Historien om å miste noen. Og historien om en fyr i en garderobe bak scenen på Hamar Teater. Regi: Anna Iuroniva og Martin Høgberget. Lys og musikk: Martin Høgberget. Produsert i samarbeid med Teater i Glåmdal, med støtte fra Scenekunstbruket og FFUK. Utviklet ved Høyskolen Kristiania.

OBS: Begrenset plass!

 

EVEN BRYTER TROMMEHINNEN
Even Finsrud / Teater i Glåmdal
Torsdag 18. januar kl. 21:00


Teater i Glåmdal ønsker velkommen til en humoristisk forestilling om alt du ønsket å vite om trommer, men var redd for å spørre om! Hvordan ser verden ut fra den harde trommestolen? Hvordan er det å være en musikers beste venn? Even Finsrud gir deg svarene. Trommeslagere sitter alltid bakerst, og er alltid skjult på bandbilder. Hvilke trommeslagere har du hørt om? Bortsett fra Ringo Starr og Arnulf Paulsen! Carter Beauford? Brian Blade? Gard Nilssen, Sheila E (kanskje hørt om henne, men visste du hun var innmari god trommis?) Det er ikke lett å være låtskriver når du alltid må låne gitar og lære bort melodien til sangeren, vel vitende at en syngende trommis er like visuelt spennende som å ha en kommode foran på scenen. Men det er vi som får deg til å danse og knipse takten. Velkommen til en forestilling om trommer, livet og alt som betyr noe.

 

MORSKAPETS VILLE VEIER
Lisa Nybrott
Fredag 19. januar kl. 18:30


Før hun fødte var Lisa Nybrott hekta på jordmor-serier. Hun har sett alle programmer om graviditet og fødsel som finnes. Men hun hadde kanskje interessert seg mer i hva som skjer med kroppen, enn hva som skjer med hodet. Mer om hva som skjer med babyen, enn med mor. I denne forestillingen forteller Lisa om mitt møte med den livsomveltende overgangen fra kvinne til mor. Det er mye med morskapet som er språkløst. Denne forestillingen er et forsøk på å sette ord på noe av det ordløse med musikk, humor, alvor og appeller. Lisa har med seg pianist Hans Henrik Grønsleth, og forestillingen har premiere på Monfon-festivalen!

 

HERREGUIDEN
Andreas Dillerud Olsen

Fredag 19. januar kl. 19:30 / Lørdag 20. januar kl. 19:00

Har du i overkant mye egentid og mangel på retning? Det å gjøre seg intellektuelt sjølberga krever pågangsmot og hardt arbeid. Det gjøres sågar best alene - kanskje med en avgud eller to. Blir verden for mye for deg? Kanskje du kan lage din egen? Etter å ha strøket avsluttende bachelor i skuespillerfag, som tidenes første og trolig siste, var eneste utvei for Andreas Dillerud Olsen å lage en ny forestilling. En monolog basert på tekster fra Kvinneguidens nettforum, manifestert i en skråsikker herre, nå i oppdatert versjon!

 

TØRST AV ALT
Hanne T. Asheim
Fredag 19. januar kl. 20:30

Hvorfor drikker vi? Hvordan drikker vi? Er det bra eller dårlig for oss? I denne humoristiske, musikalske cabareten tar Hanne T. Asheim utgangspunkt i sitt eget forhold til alkohol, som vintørst kvinne i 40-årene. Gjennom komiske og lyriske cabaretviser dykker hun ned i både samfunnsspørsmål og selvransakelse. For hvorfor er det så vanskelig å begrense seg? Og bør hun slutte å drikke? Hanne T. Asheim er en kritikerrost tekstforfatter og komponist. Hun har skrevet for mange av våre største humorartister, og blant annet vunnet Komiprisen i kategorien «Årets nummer». Hun er lidenskapelig opptatt av cabaret-sjangeren, og av å skape underholdning med kvalitet og noe på hjertet. «Tørst av alt» er hennes andre solocabaret.

 

INNLANDSMESTERSKAP I SLAMPOESI
Fredag 19. januar kl. 21:30

Lokale slampoeter som framfører sine egne tekster i barsk og underholdende konkurranse! Publikum kårer en vinner blant deltakerne, og seierspoeten får representere Innlandet i Slam-NM! Vil du være med og konkurrere? Flott! Send en SMS til Camilla Brandt på 90996653! – Hva er slampoesi? Les & lær: "Slampoesi er ei direkte og spontan poesioppleving som ligg i kryssingspunktet mellom diktopplesing, spoken word, standup og rapp. Den første slamopplesinga blei organisert på ein jazzklubb i Chicago i 1984 av bygningsarbeidaren og poeten Marc Smith, som hadde eit ønske om å gjere poesien meir folkeleg og inkluderande. Kontakt med publikum, stemning og temperatur i rommet er alfa og omega, og framføringa tel like mykje som det teksten."

 

MORGENKONSERT: MATTIS MYRLAND
Lørdag 20. januar kl. 10:00

Melodisk teft og poetiske, direkte tekster over et spennende harmonisk underlag; sanger og komponist Mattis Myrland fra Hov i Land har én fot i verdensmusikken og én i singer/songwriter-tradisjonen. Til Hamar tar han med seg musikk fra sitt kritikerroste album «Imperial Splendor», som han ga ut etter å ha studert indisk sang hos en guru i New Delhi. Han vil også presentere smakebiter fra det ferske albumet «Æbælura» med far/datter-duoen NIKO! I tillegg spiller Sigurd Hole bass på deler av konserten. Dette blir et musikalsk gjensyn med to gamle venner, Mattis og Sigurd gikk nemlig i samme klasse på jazzlinja ved Norges Musikkhøgskole. Hjertelig velkommen til en varm, lun og sjangeroverskridende morgenkonsert på den stemningsfulle caféscena i Hamar Teater! PS: Kaféen er åpen fra kl. 09:30, her finnes både en kaffekopp og noe å bite i for den som er sulten.

OBS: Eget billettsalg på morgenkonsert.no

 

LESESTUND MED JON ARNE
Jon Arne Arnseth
Lørdag 20. januar kl. 14:00

Ta med barna på lesestund under årets Monofon-festival! Skuespiller Jon Arne har lest inn over 150 lydbøker i alle sjangre, men er aller mest glad i å lese for barn og unge. Etter flere hundre timer helt alene i et trangt lydstudio har han nå lyst til å endelig få lese foran et live publikum på Hamar Teater!

 

ANNE PÅ KLEPPE
Anna Øihusom & Astrid Garmo
Lørdag 20. januar kl. 17:00

«... og på grava hennar vaks det tri vekste; bringebær, hegg og rognebær".  Slik sluttar segnet om Anne på Kleppe, og resten av hennar skjebne kan de høyre om i denne forteljarframsyninga. Anne levde i Gudbrandsdalen på 1700-talet, og vart omtala som bygdas vakraste budeie. Livet hennar tek ei brå vending då ho, ufrivillig, vert gravid. Skam, «bygdedyret» og det å ta det rette valet preger historia og ettermælet om Anne.

Dette er ei framsyning som fusjonerer forteljarkunst og folkemusikk med utspring frå Vågå-segnet om Anne på Kleppe. Sjølv om det er gammalt materiale med tradisjonelt utspring har det sterkt preg av dagsaktuell tematikk som kvinnekamp. Dei involverte er Astrid Garmo og Anna Øihusom som med utgangspunkt i henhaldsvis folkemusikk/live-elektronikk og forteljarkunst presenterer sin versjon av historia om Anne på Kleppe.

 

INGEN DOKTOR FOR DEI DAUDE
Geddy Aniksdal & Anette Röde Hagnell / Grenland Friteater
Lørdag 20. januar kl. 20:00

«Ingen doktor for dei daude» er en intim forestilling basert på tekster av Georg Johannesen

(1931 – 2005) tonesatt av Guttorm Guttormsen med skuespiller Geddy Aniksdal og

musiker Anette Röde Hagnell. Med denne forestillingen gir Geddy Aniksdal stemme til Johannesens unike tekster fra 1950- og 60-tallet på en enkel, djerv og direkte måte, som gir assosiasjoner til både Brechtsk kabaret, beat-poesi og rock ’n roll. Forestillingen ble opprinnelig laget for et internasjonalt publikum i 2004 og har vært spilt på spansk og engelsk på turné over hele verden og høstet mange lovord. De forrige spillingene var i Sevilla (Spania), Frankfurt (Tyskland), Bogotá (Columbia) og Boston (USA). Her på Hamar spilles forestillingen på nynorsk eller «sogna-maul». Georg Johannesens poetiske tekster handler ofte om temaer som ikke blir regnet som poetiske; avstand, likegyldighet og mangel på følelser, men desto mer følsomme for viktige spørsmål som krig, fred, vold, historie og politikk. Da han døde i 2005, ble Georg Johannesen hyllet som den fremste norske forfatter i sin generasjon. Johannesens tekster har vært utgangspunkt for en serie av Grenland Friteaters forestillinger siden 1995.

 

TANGOKONGEN
Jonas Kippersund
Lørdag 20. januar kl. 21:00

Røverhistorie eller finsk tango? Ja takk, begge deler! I august 1999 dro Jonas Kippersund med båten fra Stockholm til Helsinki for å gå på den finske teaterhøgskolen. I baren på båten møtte han for første gang den finske tangoen, presentert av et østeuropeiske danseorkester. Dette gjorde så sterkt inntrykk at minnene måtte manifestere seg i en forestilling nå over tjue år senere. Han har fått med seg musiker Eivind Strømstad og regissør Johanne M.K. Nesdal. De ønsker velkommen til en time spekket med humor, eksistensialisme, store følelser og ikke minst - finsk tango.

Publisert
02. januar 2024
Skrevet av